Περιλαμβάνουν πλήθος δυσμορφιών, από τις απλές υποπλασίες μέχρι τις σοβαρές ανωμαλίες.
Οι ανωμαλίες αυτές δημιουργούν ασυμμετρία των μαστών. Ο στόχος, λοιπόν, της Πλαστικής Χειρουργικής είναι η αποκατάσταση των μαστών και η επίτευξη συμμετρίας.
Διακρίνονται σε :
α) ανωμαλίες ατροφικού τύπου:
- αμαστία
- απλασία
- υποπλασία (ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη)
β) ανωμαλίες υπερτροφικού τύπου
- πολυμαστία
- ασύμμετρη υπερτροφία
Απλασία
Χαρακτηρίζεται από ετερόπλευρη, πλήρη απουσία μόνο του μαζικού αδένα. Υπάρχουν μορφολογικές αλλοιώσεις του ημιθωρακίου, που οφείλονται στην έλλειψη των θωρακικών μυών.
Η δυσμορφία αυτή, καλείται, σύνδρομο POLAND. Η αποκατάσταση επιτυγχάνεται χειρουργικά, με τη χρησιμοποίηση ενός μυός (πλατύς ραχιαίος μυς), που θα καλύψει το έλλειμμα και ενός κατάλληλου μεγέθους ενθέματος ( πρόθεσης ) σιλικόνης.
Υποπλασία
Μπορεί να είναι ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη. Χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη όλων των ανατομικών στοιχείων του μαστού, τα οποία όμως υπολείπονται σε ανάπτυξη.
Στην ετερόπλευρη υποπλασία, υπάρχει ένας φυσιολογικά αναπτυγμένος μαστός και ένας υποπλαστικός. Ο "φυσιολογικός" μαστός θα χρησιμοποιηθεί σαν "οδηγός μοντέλο" για τη διαμόρφωση του υποπλαστικού. Είναι, βέβαια, δυνατόν ο φυσιολογικός μαστός να παρουσιάζει, κάποιου βαθμού, πτώση ή υπερτροφία. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να προηγηθεί η διαμόρφωση του και στη συνέχεια να ακολουθήσει η διόρθωση του υποπλαστικού, για την επίτευξη συμμετρίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα υποπλασίας, αποτελούν, οι ''Σωληνωτοί Μαστοί'' ( βλ. αντίστοιχη ανάρτηση )